BLOG #21 ‘Wat als je glas altijd halfvol is?’

Stel je voor: je hebt een glas water ingeschonken en drinkt de helft in 1 keer op. Er zijn nu 2 manieren om naar je glas te kijken: het is halfvol of het is half leeg. Het leven is een stuk mooier als je glas halfvol lijkt. Hoe mooi zou het zijn als dit altijd zo was? Hier kun je naartoe werken. Hoe? Door te oefenen met dankbaar zijn. Wacht! Voor je denkt ‘dankbaar zijn, is dat niet heel zweverig?’

Onzin of harde wetenschap?

Dankbaarheid zweverig? Nou, dat valt dus wel mee. Het zit zo: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je er behoorlijk wat gelukkiger van kunt worden. Hieronder een lijstje van onderzoeken die vonden dat dankbaarheid goed voor je is (geen zorgen, je hoeft ze niet te lezen, het gaat om het idee!).

  • Watkins, P. C., Woodward, K., Stone, T., & Kolts, R. L. (2003). Gratitude and happiness: Development of a measure of gratitude, and relationships with subjective well-being. Social Behavior and Personality: an international journal, 31(5), 431-451.
  • Emmons, R. A., & McCullough, M. E. (2003). Counting blessings versus burdens: an experimental investigation of gratitude and subjective well-being in daily life. Journal of personality and social psychology, 84(2), 377.
  • Toepfer, S. M., Cichy, K., & Peters, P. (2012). Letters of gratitude: Further evidence for author benefits. Journal of Happiness Studies, 13(1), 187-201.

Psst… nog niet overtuigd? Google eens op ‘effecten van dankbaarheid’ en word overspoeld door informatie!

Oké, gelukkiger worden, klinkt goed. Waarschijnlijk hoor je dat wel vaker: ‘koop dit, je wordt er gelukkiger van!’ en, ‘doe dit en je leven wordt beter!’ Maar werkt dat dan echt? En is het niet gedoe? Want je moet jezelf dan wel weer iets extra’s aanleren… Allemaal goede punten, maar probeer het zo te zien: het is iets kleins dat je kunt inzetten op het moment dat je het nodig hebt: bijvoorbeeld als je een slecht humeur hebt, of erg moe bent. En proberen kan geen kwaad, toch?

Een paar feitjes over dankbaarheid:

  • Uit onderzoek komt dat mensen die dankbaar zijn, minder last hebben van pijntjes en zich gezonder voelen.
  • Als je dankbaarheid oefent, slaap je beter.

  • Als je dankbaar bent, worden je vriendschappen sterker.

  • Als je regelmatig dankbaar bent, kun je tegenslagen beter verwerken.

Ja? Je wilt het proberen? Dan is het nu zaak om het zo makkelijk mogelijk voor je te maken. Want hoe doe je dat, dankbaar zijn? We gaan 2 dingen doen:

Stap 1: het zo makkelijk mogelijk voor je maken om te bedenken waar je dankbaar voor bent.
Stap 2: er voor zorgen dat bedenken waar je dankbaar voor bent routine wordt.

Stap 1: Waar ben je dankbaar voor?

Om te beginnen een aantal tips en instructies die je in gedachten kunt houden tijdens het opschrijven van dingen waar je dankbaar voor bent.

Controle

Wees dankbaar voor iets waar je zelf controle over hebt: dus niet alleen dat de zon schijnt, maar ook dat jij ervoor hebt gekozen een wandeling te maken waardoor je de zon voelt.

Wees precies

Probeer zo precies mogelijk te bedenken waar je nu dankbaar voor bent: dus niet alleen dat je blij bent met een bepaalde vriend, maar ook dat jij voorrang geeft aan die vriendschap (en soms andere dingen afzegt).

Waarom?

Probeer ook te bedenken waarom je ergens dankbaar voor bent, dat helpt je vaak ook ontdekken wat jij belangrijk vindt in het leven. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn omdat die vriend en jij hetzelfde gevoel voor humor hebben.

Dankbaar voor een negatieve ervaring

Soms kun je ook dankbaar zijn voor iets dat in eerste instantie niet positief lijkt, bijvoorbeeld dat je een fout hebt gemaakt. Je kunt er wel dankbaar voor zijn dat je geleerd hebt van je fout of dat je hem nu maakt en niet later.

Niet meer dan 3

Probeer eerst niet meer dan 3 dankbaarheidsmomenten per dag te verzinnen. Dat is al heel wat.

Opschrijven

Dankbaarheidsmomenten opschrijven helpt extra goed: zo zie je het voor je en maak je het concreet.

Stap 2: Routine, routine, routine

Lukt het bedenken waar je dankbaar voor bent al een beetje? Dan is de volgende stap om het vaker te doen en er routine van te maken. Dit klinkt misschien makkelijk: je neemt een vast moment en gaat elke dag op dat moment bedenken en opschrijven waar je dankbaar voor bent. Maar soms kan dit nog best lastig zijn. Bedenk maar eens hoe lastig het is om iedere dag gezond te eten. Soms heb je geen zin, vergeet je het, of komen er andere dingen tussen. Daarom een aantal tips voor het vinden van een goed moment:

Hou het moment kort. 1 minuut is genoeg.

Doe het na of tijdens iets anders, zoals je tanden poetsen.

Doe het op een moment dat je alleen bent en niet gestoord kunt worden.

Het mogen ook verschillende momenten zijn, bijvoorbeeld zodra je je een beetje somber voelt.

Wees dankbaar

Begin met maar een paar kleine dingen waar je dankbaar voor wilt zijn. Eerst een maximum van 3 nemen is heel verstandig.

HEEL VEEL SUCCES en DANKBAARHEID TOEGEWENST!

lieve groetjes, Joanne