Keuzestress en 5 herkenbare dingen als je hier last van hebt

Keuzes maken hoort bij het leven, je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. “Zal ik nog even blijven liggen?”, “Wat trek ik aan?”, “Zeg ik ja of zeg ik nee?”. Bij 95 procent van de keuzes die je maakt, sta je niet eens stil. De andere 5 procent aan keuzes kunnen je echter het gevoel geven dat je op een rotonde zit en maar geen afslag durft te nemen, omdat je bang bent de verkeerde richting in te gaan. Dit kan resulteren in keuzestress.

Keuzestress is iets waar bijna iedereen weleens mee worstelt. Meestal gaat het dan niet om de ogenschijnlijke simpele keuzes zoals hierboven genoemd, maar over het maken van een keuze rondom studie of werk, of je woonsituatie. Hoe groter de consequenties zijn van je keuze, hoe moeilijker de beslissing vaak is.

Aan de ene kant geven keuzes een gevoel van vrijheid: jij hebt immers zelf de touwtjes in handen om je leven vorm te geven. Tegelijkertijd kan dit soms stress of angst opleveren, omdat je graag een keuze wil maken die goed uitpakt én die door andere mensen wordt geaccepteerd.

Een keuze maken kan voelen als een keuze voor het leven, alsof het definitief is en je niet meer terug kunt. Dit is in de meeste gevallen niet waar. Keuzes zijn te herstellen, te hervormen of zelfs terug te nemen. Het is geen ramp als je er later achterkomt dat die studie toch niet helemaal bij je aansluit zoals je eigenlijk had verwacht. Natuurlijk is dat jammer en mag je flink balen, maar probeer het als een leerproces te zien. Niemand weet vanaf zijn/haar geboorte al wat hij wil worden en niemand heeft een uitgestippeld plan voor zich liggen. Dat maakt het leven juist leuk en uitdagend.

Even wat zaken op een rijtje over keuzes maken.

1. Keuzes maken kost je veel tijd en geven jou een gestresst gevoel. Wat als… en ja maar… vragen daar ben jij een kei in. Je blijft maar denken, dubben en afwegen. Je zou bijna willen dat iemand anders de keuze voor je zou maken.

2. Je hebt altijd het gevoel dat er een andere keuze is die beter bij jou past. Er zijn namelijk zoveel goede mogelijkheden dat je vaak het gevoel hebt dat je dingen misloopt. Blij zijn met je keuze? Hoe? Na het maken van een keuze blijf jij meestal twijfelen.

3. Wat wil ik nu ècht? is een vraag die jij jezelf regelmatig vraagt. Door de hoeveelheid aan keuzemogelijkheden is er zoveel mogelijk dat je het moeilijk vindt om een richting voor jezelf te bepalen. Waar wil ik naartoe in het leven? Waar word ik nou gelukkig van? Waar ben ik goed in?

4. Je vindt keuzes maken zo moeilijk, dat je soms dan maar helemaal geen keuze maakt. En hier baal je dan weer van, omdat geen keuze maken, eigenlijk ook een keuze is.

5. Je hebt na het maken van een keuze het gevoel dat het onomkeerbaar is. Terwijl dat in veel gevallen niet het geval blijkt te zijn. Een studie kun je switchen, er zijn genoeg andere bijbanen. Als op jezelf wonen niet bevalt, kun je vast wel terug naar jouw ouders. En die vakantie? Die kan altijd nog.

Wil je er over praten. Neem contact op!

 

Bron: wijzijnmind.nl

Reageer op dit bericht