BLOG #4 HALLO GELUK (en pijn?)

Er is iets geks aan de hand in onze wereld. Onze levensstandaard is hoog. Bijna 90 procent van de Nederlandse bevolking zegt zich gelukkig te voelen (CBS, 20 maart 2017). We hebben (bijna) allemaal een dak boven ons hoofd, we hebben verwarming en we hebben geen directe oorlogsdreigingen in Nederland. Toch zeggen de cijfers ook wat anders, dat ruim 25% van de volwassen Nederlanders last heeft van psychische klachten. Wat is hier dan eigenlijk aan de hand?

Waarom geluk soms ongelukkig maakt

We zoeken veel naar geluk. We doen daarvoor ons best. We zoeken het soms fanatiek in sporten, omgang met vrienden of de juiste baan. Dat is een heel gewoon menselijk verlangen, maar deze zoektocht kan ons juist ook ongelukkig maken. Geluksgevoelens zijn tijdelijk, het zijn momentopnamen. Hebben we eindelijk bereikt wat we graag wilden bereiken, dan kunnen we ons (gelukkig!) intens gelukkig voelen. Maar vaak ebt dit gevoel snel weer weg en zijn we na een paar dagen weer ‘down to earth’. De wegen naar geluk zijn lang, maar het blijft vaak kort bij ons.

Geluk = afwezigheid van lijden?

We definiëren geluk als de afwezigheid van lijden. We willen plezier hebben en genieten en we tolereren geen teleurstelling, verdriet, lijden of boosheid. Maar dat is niet realistisch. Lijden en tegenslag horen net zo bij het leven als geluk.
We vinden dit maar moeilijk te accepteren. Misschien ook omdat we tegenwoordig tot zoveel in staat zijn. We maken vliegtuigen en computers, we kunnen veel ziektes bestrijden. Als we dat allemaal kunnen, dan kunnen we toch zeker ook wel ons eigen geluk creëren?

Acceptatie van pijn?

Maar dat valt tegen. Onze binnenwereld is veel minder maakbaar en controleerbaar dan we zouden willen. Dat maakt ons nog bozer, verdrietiger, angstiger of onzekerder. Onze verwachtingen over een gelukkig leven zijn te hoog gespannen. Geluk is een valkuil die we zelf graven waar we vol verwachtingen inlopen en gedesillusioneerd uit klauteren. En steeds opnieuw zoeken we andere wegen naar geluk (een nieuwe relatie, meer geld, nieuw werk).

Maar zolang we het lijden niet accepteren en de minder leuke kanten van het leven of onze slechte eigenschappen niet aanvaarden, blijven we ongelukkig.

Wat wil jij?

Moeten we ons er dan maar bij neerleggen dat het leven niet leuk is? Moeten we vies zijn van geluk? Natuurlijk niet. Maar de boodschap van deze blog is dat het aantrekkelijker wordt wanneer je stopt met het onder controle willen krijgen van negatieve emoties. Stop met al die worstelpartijen met je binnenwereld!

Nieuwe houding

Nu is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het betekent allereerst dat je minder moet leren vertrouwen op je verstand. En dat terwijl ons verstand altijd onze belangrijkste bondgenoot lijkt. Het betekent ook, dat je allerlei emoties toe moet laten, en ze moet ervaren in plaats van ertegen te vechten (overigens zonder erin te gaan zwelgen). En dat is moeilijk, want we willen zo graag controle.

Daarom kiezen wij voor het leven waarin we dingen accepteren. Positief én negatief. In de volgende blog wil ik jullie meenemen hoe we dat kunnen leren. Lees je mee?

X Joanne

Reageer op dit bericht