BLOG #10 Ken jouw patroon!

In blog #8 ging ik in op de blauwe plekken uit het verleden. Mocht je die niet gelezen hebben, klik dan hier. In deze blog legde ik uit hoe er tussen gedrag van vroeger en gedrag van nu een duidelijk patroon zichtbaar kan zijn. Vaak zijn het functionele patronen, die jou helpen en laten zien dat je veel geleerd hebt in het leven. Er kunnen echter ook patronen zijn die NIET functioneel zijn en om een aanpassing vragen. Vandaag wil ik je daarom meenemen in het leren herkennen van jouw patroon. Want in coaching geldt: eerst bewustwording, dan verandering. De vraag die centraal staat is dus: ben jij je bewust van jouw patronen?

Modus

Om je bewust te laten worden van jouw patronen, wil ik je kennis laten maken met het begrip ‘modus’. Een ‘modus’ is een houding of gevoel waar je in schiet als oude gevoelens worden opgeroepen. Een voorbeeld om dit te verduidelijken: je krijgt kritiek van je baas en merkt dat je lichaam verstart, je niet meer weet wat je moet zeggen en dus uiteindelijk niets zegt. Je trekt je terug achter je pc en zegt de rest van de dag weinig meer. Terwijl de dag verder gaat, merk je dat je weer terugdenkt aan vroeger. Je vader kon ook op een pittige manier kritiek geven, waar jij als kind van schrok. Je trok je dan terug. In deze situatie ben je in de modus van ‘terugtrekken’ geschoten, wat zowel in het verleden als heden herkenbaar is.

Meerdere personen?

Er zijn diverse ‘modi’ (meervoud van ‘modus’) die actief kunnen zijn. Soms vragen mensen mij: ‘Ben ik dan een gespleten persoonlijkheid, als ik meerdere modi in me heb?’ Nee, zeker niet! Als mens reageer je op situaties en zoals de situaties verschillend zijn, zijn ook jouw reacties verschillend. In deze blog wil ik de eerste soort modi beschrijven en daag ik je uit om te ontdekken of jij deze bij jezelf herkent.

Soorten modi

Er zijn diverse soorten modi, namelijk kindmodi, oudermodi en overlevingsmodi. Vandaag staan de kindmodi centraal.

Wanneer je in een ‘kindmodus’ zit, gedraag je je weer even als een kind dat boos of verdrietig is. Net als een kind kun je overspoeld raken door emoties, waardoor je niet meer kunt relativeren of controle hebt over jouw gedrag. Voorbeeld: je wilt graag een auto kopen, maar je partner ziet dat echt niet zitten. Je partner blijft standvastig, maar jij hebt je zinnen gezet op die auto. De discussie loopt op en je bent niet meer voor rede vatbaar. Je loopt stampvoetend door het huis en zegt allerlei onredelijke dingen tegen je partner. Zomaar een voorbeeld van hoe de kindmodus actief kan zijn. Is dit kinderachtig? Nee! Het is een reactie op een situatie, die ‘oud zeer’ naar boven haalt. Vroeger werd er namelijk niet naar jouw inbreng geluisterd. Daarom vind je het belangrijk dat dit nu wel gebeurt. En als dat niet gebeurt, raakt dat een blauwe plek.

Er zijn drie soorten kindmodi, namelijk:

  • Het gekwetste kind; in deze modus voel jij je als een klein kind dat hulp, zorg en aandacht nodig heeft.
  • Het boze en impulsieve kind; in deze modus overheersen gevoelens van woede, ergernis, impulsiviteit en koppigheid. Daarnaast is er regelmatig sprake van impulsief gedrag. Vaak kom je hierin terecht als je het gevoel hebt dat er niet genoeg rekening wordt gehouden met jouw behoeften.
  • Het gelukkige kind; in de modus voel jij je geliefd, onbezorgd, gewaardeerd, begrepen en vrolijk. Misschien voel jij je weleens kinderlijk enthousiast bij bepaalde activiteiten of mensen. Voorbeeld: je danst door het huis als je iets leuks mee hebt gemaakt. Dan zien we weer even het gelukkige kind in jou. Het is goed om deze modus regelmatig te activeren, omdat het je ontspannen maakt en plezier geeft.

Bewustwording

Weet jij wanneer de kindmodus actief wordt bij jou? Let er eens op de komende weken. Eventueel kun je de volgende schrijfoefening toepassen om jouw kindmodus te (leren) herkennen:

  • Ik voel of gedraag me snel als een gekwetst kind/boos en impulsief kind/gelukkig kind als …
  • De volgende herinneringen komen dan bij me op: …
  • Zo gedrag ik me als ik me een gekwetst kind/boos en impulsief kind/gelukkig kind voel: …
  • Mijn gedrag zorg er wel/niet voor dat ik krijg waaraan ik behoefte heb.

In de volgende blog staan de oudermodi en overlevingsmodi centraal.

Veel succes in jouw ontdekkingstocht!

Liefs,

Evelyne

Reageer op dit bericht