BLOG #1: Te druk zijn bestaat niet

Je bent vrouw, moeder, echtgenoot en vriendin. Daarnaast ben je dochter van, werknemer en collega. Het hebben van zoveel rollen geeft regelmatig een gevoel van stress. Door de combinatie van een uitpuilende agenda en het gevoel nergens volledig aan toe te komen. Herkenbaar?

Druk zijn is normaal in onze maatschappij. Als je iemand vraagt hoe het met haar gaat, krijg je geregeld het antwoord: ‘Ik heb het erg druk’. Ik betrap mezelf er ook weleens op. Een gemakkelijk, kort antwoord, met een vaak veelomvattende lading. Het impliceert voor de meeste mensen dat ze het gevoel hebben veel te móeten. Ze ploegen als een slaaf hun agenda door. Zonder te genieten van de activiteiten die ze uitvoeren.

De vraag is of we het nu echt te druk hebben of dat we onszelf deze druk opleggen. Ik denk dat beide antwoorden juist kunnen zijn. Sommige mensen zijn van nature geneigd teveel hooi op hun vork te nemen, waardoor de agenda werkelijk te vol kan staan. Vaak heeft dit te maken met een verkeerde tijdsinschatting, waardoor we denken meer te kunnen doen dan de werkelijkheid toelaat. Een dag heeft nu eenmaal maar 24 uur en een week is na 168 uur toch ook echt om. Andere mensen leggen zichzelf een druk op doordat ze hun activiteiten tot in de perfectie willen uitvoeren. Hoe meer rollen er zijn, hoe meer druk er ligt om het daarin allemaal goed te doen. Een combinatie van beide antwoorden kan ook het geval zijn. Als dat zo is, kan ik me indenken dat dit voelt als pittig. De continue druk om alle rollen goed te vervullen kan gemakkelijk uitputten.

Stel jezelf de vraag of je zo door kúnt en wílt gaan. Als mens ben je zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Te druk zijn bestaat dus niet. Wil jij veranderen? Lees hieronder hoe jij een eerste stap tot verandering kunt gaan zetten.

  1. Schrijf voor jezelf op wat jij van jezelf allemaal MOET.
  2. Bedenk vervolgens of deze taken daadwerkelijk MOETEN, of dat er misschien ook taken zijn die MOGEN en die van je ‘verplichte lijst’ af kunnen.
  3. Noteer daarna welke taken PRIORITEIT hebben en welke minder prioriteit hebben.
  4. Vraag je vervolgens af of JIJ alle taken zou moeten doen of dat er taken zijn die je over kan dragen aan een ander.
  5. Maak ruimte in jouw agenda voor ontspanning en tijd voor jezelf, zodat je kunt opladen en even NIETS moet.

De keuze is aan jou: verder leven in drukte of leren leven met een balans tussen wat echt moet en wat mag?

Door: Evelyne Provily

Dit is een eerste stap in verandering, een hele praktische. In mijn volgende blog neem ik je mee in de wereld van perfectie, die stiekem toch wel imperfect is. En geef ik je antwoord op de vraag op hoe je daarmee om kunt leren gaan.

Reageer op dit bericht