Complimenteren verhoogt productiviteit

Werknemers die een schouderklopje krijgen, werken harder. Afdelingen waar werknemers voldoende complimenten ontvangen, verhogen hun productiviteit  met zeker 5 tot 7 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Erasmus Universiteit. Maar complimenten moeten wel oprecht zijn.

Harder werken
Arjan Non van de Universiteit Maastricht: „Zelfs als alleen de beste werknemer publiekelijk complimenten krijgt, gaan andere werknemers ook harder werken en raken niet gedemotiveerd.” Dat het voor werkgevers zin heeft om te complimenteren, vindt Non goed nieuws. „Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Het tempo binnen een team wordt vaak bepaald door de minst productieve werknemers. Als je juist die mensen kunt motiveren, is dat voor een werkgever heel gunstig.”

Oprecht
Willekeurig schouderklopjes uitdelen werkt echter niet goedt en ook het complimenteren van  de slechtst presterende werknemer valt niet aan te raden, aldus Non. “Zodra mensen het idee hebben dat een compliment niet oprecht is, wek je als werkgever de suggestie dat je alleen maar wil dat er harder wordt gewerkt. En daar trapt natuurlijk niemand in.”

Reageer op dit bericht